Jobba i Norge

Din guide till boende i Norge

Hitta boende i Norge

Det är väldigt dyrt att bo i Norge. Vare sig man letar efter en andrahandslägenhet, ett rum i en studentkorridor eller inkvarterad hos någon i hus är det mycket dyrare än i Sverige. Leva i Norge kan vara förhållandevis billigt, även om mat och dryck är dyrt, bara man är sparsam. Boendet är dock nästan alltid en väldigt stor kostnad. Därför är det vanligt att de som väljer att jobba i Norge bor tillsammans många i samma lägenhet eller i mer sofistikerade kollektiv som skapats just för personer som vill jobba i Norge.

Lägenhet

Det är höga hyror på lägenheter i Norge. Speciellt i större städer som Oslo och Bergen, även om det självfallet finns fler. Hitta förstahandskontrakt är i princip omöjligt för någon som inte tänkt stanna i mer än ett år, däremot har det blivit mycket vanligt och populärt att hyra ut i andra hand vilket skapat stora möjligheter till andrahandskontrakt. Precis som i städer som Stockholm är det dock dyrt och svårt att få tag på. Många som hittar ett andrahandskontrakt delar även detta med flera andra, förhoppningsvis med vänner så att man inte behöver bo med någon man inte tycker om. Bo i lägenhet är väldigt vanligt för svenskar som åker till Norge för att jobba, men samtidigt relativt dyrt. Ett tips är att dela lägenhet, börja leta i god tid och höra sig för med kompisar som jobbat i Norge eller som är där nu. Skriv inte under några långa kontrakt, ibland är det riktigt sunkigt och en del väljer därför att flytta efter bara någon vecka.

Kollektiv

Det finns flera kollektiv av svenskar som bor tillsammans, mer eller mindre sofistikerat, medan de jobbar i Norge. Dessa kollektiv är inte särskilt svåra att hitta men har oftast en lite speciell prägel som inte alltid passar alla. En del är kristna, en del är öppna för alla men ganska sunkiga. Dessa är dock mycket billiga och det kan vara en väldigt rolig upplevelse att lära känna nya människor. Ett väldigt populärt sätt för svenskar men också kritiserat för att det ibland är väldigt dålig standard på hygien och omgivning.

Studentboende

Under sommarmånaderna studerar inte norrmännen precis som här i Sverige och då finns goda möjligheter att hyra studentlägenheter, studentrum i studentkorridorer eller andra skrymslen och rum som studenter annars brukar hyra. Detta brukar både vara billigt, trevligt och vara väldigt centralt vilket är väldigt positivt. På vintermånaderna är dessa boendemöjligheter mycket sämre men ändock inte helt omöjliga att få tag på. Rekommenderas främst för de som vill sommarjobba i Norge men även för andra.

Hyra rum

Norrmännen är trevliga och det är inte omöjligt att få hyra ett rum hos någon norrman. Detta är förstås lite riskabelt och ganska svårt att få tag på från Sverige men kan vara en väldigt bra lösning i många fall. Hyran brukar vara rätt så billig och man får även se hur norrmännen lever på ett helt annat sätt, kulturmässigt är detta bästa möjligheten att få ut något av sin tripp till Norge. Har man tur kan man även få jobb som barnflicka (så kallad au pair) i familjen man bor hos, vilket är vanligt att norrmännen har.